Wat houd besparen in. Tips en adviezen

Tips en adviezen om te besparen

Besparen

Inleiding
Flink besparen op uw energieverbruik zonder hoge kosten te maken is mogelijk.Hoe u dat bereikt, vindt u in onderstaande tips. Maar hoeveel verbruikt u aan gas en elektriciteit per jaar?

Uit gegevens van Essent komt naar voren dat in Nederland het gemiddelde energieverbruik als volgt ligt:

Gemiddeld verbruik  stroom

 

Gemiddeld verbruik  gas

1 persoonshuishouden

1.925 kWh

 

Vrijstaande woning

2.410 m3

2 persoonshuishouden

3.005 kWh

 

2 onder 1 kapwoning

1.800 m3

3 persoonshuishouden

3.605 kWh

 

Hoekwoning

1.580 m3

4 persoonshuishouden

4.155 kWh

 

Tussenwoning

1.350 m3

5 persoonshuishouden

4.375 kWh

 

Flat/appartement

1.000 m3

Totaal gemiddeld

2.990 kWh

 

Totaal gemiddeld

1.470 m3

Wat is het belang van dit gemiddelde?
Kijk nu eerst eens op uw laatste afrekening. Waar zit u? Verbruikt u meer dan gemiddeld of minder dan gemiddeld? Heeft u wel eens een paar maanden uw energieverbruik bijgehouden? Zelf bijhouden vindt u misschien lastig. Uw energieleverancier houdt dit ook voor u bij. Na afloop van iedere maand kunt u gratis het overzicht bekijken.
Leuk om even te vergelijken. U gaat er ook nog ongemerkt door besparen.

Maar of u nu meer of minder dan gemiddeld verbruikt, u kunt waarschijnlijk nog veel meer besparen op uw energieverbruik. Besparen op energieverbruik kan op vele manieren. Door uw eigen gedrag aan te passen, kunt u tot 40% van uw energieverbruik besparen! Dat scheelt enkele honderden euro’s per jaar. Let wel: dit kost u niets!
Hieronder staan een aantal besparende tips. Waar mogelijk is ook aangegeven hoeveel u bespaart.

Wanneer u nog vragen heeft, kom dan langs op het spreekuur van het Wijkexpeditieteam in de Wijkwijzer. De Wijkwijzer vindt u in het winkelcentrum Emmerhout. U kunt daar (behalve in de vakantieperiode) iedere dinsdagmiddag van 13.00 uur tot 14.00 uur terecht.
Wanneer u niet op dinsdagmiddag kunt komen, kunt u voor een andere dag of tijdstip ook een afspraak maken via info@emmerhoutenergieneutraal.nl


Advies over energiebesparing aan uw eigen keukentafel?
Dat kan door een energiecoach bij u thuis te laten komen. De energiecoach brengt op aanvraag een bezoek aan uw woning en gaat samen met u aan de slag. De energiecoach voert gratis een energiescan uit. Het enige dat u moet doen is zorgen dat u uw laatste jaarafrekening van uw energieleverancier bij u heeft.
De coach heeft een uitgebreide checklist. Hij gaat samen met u uw woning door en geeft tips over maatregelen die u zelf (bijna kosteloos) kunt uitvoeren. Hij zal u ook adviezen geven op het gebied van isoleren van uw woning of de aanschaf van zonnepanelen. Zo wordt uw hele woning in kaart gebracht.Uiteindelijk kiest u natuurlijk zelf wat u gaat doen.
Bent u geïnteresseerd? Wilt u een afspraak maken voor een bezoek van de energiecoach aan uw woning? Neem contact op met het Wijkexpeditieteam in de Wijkwijzer of met het Drents Energieloket; telefoon 085-792 01 58 (lokaaltarief) of een e-mail sturen naar info@drentsenergieloket.nl

Tip 1: Opladers en adapters
Steeds meer apparaten moeten worden opgeladen met een oplader of adapter.Denk maar eens aan uw telefoon en laptop of een boormachine. Tegenwoordig werken ook steeds meer tuinapparaten met een oplader.

Veel mensen laten de oplader altijd in het stopcontact zitten. Alle (en voora lde oudere) opladers en adapters verbruiken stroom, ook als er geen apparaat wordt opgeladen. Haal daarom  de oplader of adapter na het opladen van het apparaat meteen uit het stopcontact!

Deze tip is mede van belang voor uw veiligheid. Regelmatig ontstaat er brand omdat de oplader of adapter te warm wordt. Blijf daarom tijdens het opladen altijd in de buurt, het waarom leest u hier.

Tip 2: Led lamp
Loop uw huis eens door en kijk eens naar de lampen die u heeft hangen.Gezellig al die lampen in huis. Maar realiseert u zich dat het lampen zijn van40 tot 100 watt! Wanneer tien lampen van gemiddeld 60 watt gemiddeld 3 uur per dag branden, verbruiken zij samen 500 kWh op jaarbasis. Dat is ruim 15% van hetgemiddelde jaarverbruik. Het is heel eenvoudig om dit hoge verbruik omlaag te brengen. Dat kan met een lage investering, die zich snel terugverdient.

Gewone “ouderwetse” gloeilampen mogen niet meer geproduceerd en verkocht worden. De betere halogeen- of spaarlampen kunt u nog wel kopen. Toch kan hetnog véél goedkoper namelijk door Led lampen te kopen. Ik hoor u al zeggen dat de aanschaf van een Led lamp duurder is. Inderdaad: de aanschaf is duurder, maar…wist u dat:
* een Led lamp die 4 watt verbruikt evenveel licht geeft als een andere lamp die 40 watt verbruikt?
* een Led lamp wel 15 tot 50 keer zo lang meegaat?
* een Led lamp binnen een half jaar is terugverdiend bij vervanging van een gloeilamp?
* een Led lamp binnen een jaar is terugverdiend bij vervanging van een halogeenlamp?

Kortom: u kunt op het stroomverbruik van verlichting tenminste 80% besparen!Meer weten? Klik hier.
Vanzelfsprekend laat u geen lampen branden in een vertrek waar u niet bent.Maar dat wist u al.

Tip 3: De kerstverlichting
Eigenlijk hoort deze tip bij tip 2. Toch wordt de tip apart genoemd omdat we deze zo vaak vergeten.

Meteen na 5 december halen wij massaal de kerstspullen tevoorschijn en daarbij hoort natuurlijk de kerstverlichting. We hangen niet alleen lampjes in de boomin de huiskamer, maar ook in onze tuinen, langs de dakgoot van het huis of langs de rand van het balkon. Een tijdschakelaar zorgt ervoor dat alle lampjes’s-middags om 16.00 uur gaan branden tot 24.00 uur toe. En dat alles een maand lang. Een prachtig gezicht, dat moet gezegd. Het stroomverbruik is er ook naar!
Het stroomverbruik kunt u met zeker 70% (!) verminderen wanneer u gebruik maakt van Ledverlichting.
Een extra voordeel is dat de lampjes veel langer meegaan en ook minder snel kapot gaan.


Tip 4: Douchen

De tijd dat je je als gezin eens per week met zijn allen in hetzelfde water vaneen teiltje waste, is gelukkig lang voorbij. Maar nu lijken we de andere kant op te gaan: iedere dag lekker lang douchen.

Wanneer u elke dag 10 minuten onder de douche staat, kost dat per jaar circa €150 (bij een gewone douche en € 0,62 per m3 gas). Bij een twee ouder gezin met twee kinderen kost dat dus € 600 per jaar!
Reken maar uit wat u kunt besparen als u maar 5 minuten onder de douche staat,of om de dag gaat douchen.
Wanneer het u niet goed lukt om de tijd bij te houden, gebruik er dan een timer(of kookwekker) bij!

Vanzelfsprekend gebruikt u een thermostaatkraan en zit op uw douche al een waterbesparende douchekop.

Tot slot: het is veel voordeliger om te gaan douchen dan in bad te gaan. Een gemiddeld bad van 120 liter kost drie keer (!) zoveel gas als een douche van 5 minuten en ook nog eens twee keer zoveel water.
Mocht u toch in bad gaan, geniet ervan, maar gebruik na afloop het water om het toilet mee door te spoelen.

Tip 5: Warme truiendag
We zijn gaan wennen aan luxe. In de winter lopen we in huis met luchtige kleding. We bewegen minder en dat geldt zeker voor ouderen. Het voelt dan sneller koud aan. En dus zetten we de verwarming dan maar een graadje hoger.Natuurlijk mag dat, maar of het verstandig is?

Wanneer de buitentemperatuur gaat dalen, kunt u ook een trui of vest aantrekken. Tegelijkertijd kunt u dan de verwarming één of twee graden lagerzetten. Wanneer de thermostaat één graad lager staat, bespaart u 6%!
Hoe hoog staat in uw huis de thermostaat?

Tip 6: De thermostaat
En zo komen we ongemerkt bij de thermostaat.

Hoe hoog u de thermostaat moet zetten is erg persoonlijk. Veel mensen ervaren het al als behaaglijk wanneer de thermostaat overdag op 18 graden en ’s-avonds op 20 graden staat. Anderen krijgen dat gevoel pas bij 22 graden.
Het hangt samen met leeftijd, bewegen, kleding, gewoonte enz.

Belangrijk is dat u ’s-avonds de thermostaat weer op tijd laag zet. Doe dat tenminste één uur voor u naar bed gaat. Zet de thermostaat dan op 15 graden. U bespaart hiermee 120 m3 aan gas per jaar! Wanneer u dit regelmatig vergeet,maak dan gebruik van een programmeerbare thermostaatklok. Voor twijfelaars over het nut van het lager zetten: kijk eens op: https://financieel.infonu.nl/diversen/146132-thermostaat-lager-zetten-s-nachts-goedkoper-of-juist-niet.html
Heeft u echter vloerverwarming, zet dan de thermostaat niet op 15 graden, maar op 17 of 18 graden; anders duurt het opwarmen te lang.

Bent u een paar dagen niet thuis, zet dan de thermostaat op 15 graden. U bespaart dan 140 m3 aan gas per jaar!

Natuurlijk verwarmt u alleen de ruimtes waar u regelmatig bent en sluit u alle deuren in huis. Vanzelfsprekend heeft u op alle buitendeuren en ramen tochtstrippen en heeft uw brievenbus een brievenbusborstel. Daarmee kunt u €250 per jaar besparen.

Voor meer bespaartips kijk op: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-verwarming/

Tip 7: Watertemperatuur van de verwarming
Hoe hoog moet de temperatuur van uw ketel staan?

Een HR-ketel werkt het best als de temperatuur van het water dat weer terug naar de ketel gaat, laag is. De ketel levert dan meer warmte bij een zelfdeverbruik. Dat kunt u zelf regelen door de aanvoertemperatuur lager te zetten.Kijk daarvoor in de handleiding of vraag het na bij de jaarlijkse controle.
Bij de meeste ketels is de aanvoertemperatuur op 80 graden Celsius ingesteld,bij oudere ketels zelfs op 90 graden.
Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas en dat zorgt voor hoge energiekosten. Vaak kan de temperatuur lager, bijvoorbeeld op 60 of70 graden. Dat scheelt aan kosten en uitstoot van CO2.

In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is een watertemperatuur van 60 of 70 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kunt u ook met een watertemperatuur van 35 tot 55 graden warm krijgen.
Experimenteer in uw woning eens met de temperatuur. Controleer wel of de radiatoren voldoende warmte kunnen afgeven. En natuurlijk zult u bij een strenge winter de temperatuur hoger moeten zetten, maar ja …

Tip 8: Gordijnen dicht en radiatorfolie
Naast de thermostaat is er nog iets anders erg belangrijk. Wanneer u ’s-avonds de gordijnen dichtdoet, blijft de warmte binnen en de kou buiten. Deze tip kent iedereen.

Maar toch … In zeker 30% van de woningen zijn de gordijnen niet gesloten of half gesloten! Deze mensen stoken voor de buitenlucht. Doe alle gordijnen zowel aan de voorkant als aan de achterkant van uw huis helemaal dicht.
Doe uw gordijnen ook op tijd dicht, namelijk meteen wanneer het donker is! Wacht niet tot u gaat slapen.
Heel jammer is het wanneer u de gordijnen verkeerd dicht doet! Zorg ervoor dat de gordijnen achter de radiator vallen. Anders kan de warmte van de radiator niet de kamer of keuken binnen.
Door de gordijnen op tijd en goed dicht te doen bespaart u per jaar tenminste €100.
U heeft toch zeker niet de bank voor de verwarming staan? Wanneer dat het geval is, blijft namelijk het grootste deel van de warmte hangen aan de achterkant van de bank! Zet uw bank iets anders neer en u kunt genieten van de mooie winteravonden.

Tot slot nog een laatste tip. Staat uw radiator voor een niet-geïsoleerde buitenmuur of bij enkel glas, dan gaat veel warmte verloren. Plak dan radiatorfolie tegen de achterkant van uw radiator. De warmte straalt dan de kamer in.

Tip 9: Gebruik van de (vaat)wasmachine
Onze kleren wassen we met behulp van een wasmachine. Daarnaast maken veelmensen gebruik van een vaatwasmachine. Ook daar valt wel het nodige te besparen.

Natuurlijk maakt u gebruik van de ECO-stand van uw (vaat)wasmachine. De machine doet er dan veel langer over, maar verbruikt wel 25% minder elektriciteit!

Voor veel kleding geldt dat het ook schoon wordt bij een temperatuur van 40 graden in plaats van 60 graden.
Overbodig is de tip dat u de wasmachine pas aanzet wanneer de trommel vol zit;dit deed u immers altijd al.
Met deze tips bespaart u ongeveer € 40 per jaar. Kunt u mooi een keer naar de kapper.

Tip 10: Apparaten
Wanneer u een nieuw apparaat moet kopen, let dan eens op het energielabel dat er aan gekoppeld is. U kunt energiezuinige apparaten kopen.

Een nieuwe wasmachine koopt u met energielabel A +++.
Een nieuwe vaatwasser, wasdroger, vriezer, koelkast koopt u met energielabel A++.


Tip 11: Kijk eens bij isoleren en opwekken
U had hier nog een tip over besparen verwacht.

Door bovenstaande tips uit te voeren, kunt u tot € 500 per jaar besparen. Dat geld kunt u gebruiken om te investeren in uw woning. Daarmee kunt u nog veelmeer verdienen.
De tip is dan ook: kijk op deze site eens bij de afdeling isoleren en de afdeling opwekken.
Aan isoleren van uw woning en aan opwekken van energie zit een pittig prijskaartje. Maar daar kunt u subsidie voor krijgen. Daar wordt u opgewekt van.

MEER LEZEN?
KIES EEN CATEGORIE

Isoleren

Met isoleren wordt bedoeld: het investeren in uw woning met als doel te besparen op uw energieverbruik.

Energiecoaches

De energiecoaches zijn voor u. Ze kunnen u verder helpen met vragen over energie besparing of opwekken.

Projecten

Buurtinitiatieven en reeds gerealiseerde projecten

De Expeditie

Wat hebben we gedaan en gaan we nog doen als Expeditie team

Opwekken

Het zelf opwekken van energie (elektriciteit en/ofgas). Ingewikkeld? Lees wat er mogelijk is!

Besparen

Besparen op uw energieverbruik is besparen op uw energierekening. Lees in de artikelen meer.

HELPEN IMPACT MAKEN
OF VRAGEN OVER DE EXPEDITIE?

bericht verstuurd! We komen zo snel mogelijk terug op uw vraag.
Oops! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.