Overzicht van subsidies en leningen voor duurzame maatregelingen

Een overzicht van finaniciele regelingen

Bij veel bewoners is nog niet precies bekend welke financiële hulpmiddelen er zijn om duurzame maatregelen voor je woning te financieren. Daarom hierbij een overzicht met alle opties die er op dit moment zijn.

De Energiebespaarlening – Provincie Drenthe

Voor energie besparende maatregelen kunt u een lening afsluiten tegen een aantrekkelijke rente bij de Provincie Drenthe. U kunt een bedrag lening tot €25.000. Maakt u uw woning zelf Zeer Energiezuinig of zelfs Nul op de Meter? Dan kunt u zelfs tot maximaal €40.000 of €50.000 lenen. De lening is aan te vragen door particulieren en door VvE’s. De lening heeft een looptijd van 7 tot 15 jaar, afhankelijk van de looptijd van het bedrag. U kunt de lening onder andere aanvragen voor zonnepanelen, zonneboilers, isolatie en warmtepompen. Voor meer informatie over deze lening kunt u terecht op de volgende website: https://www.energiebespaarlening.nl/drenthe/

De Zonnelening – Provincie en Gemeente

Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, zonneboilers en duurzame technologie voor de winning van directe zonne-energie kunt u de Zonnelening aanvragen. Hiervoor geldt een minimaal bedraag van €2500,- en maximaal €7499,-. U krijgt een lening via SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) en een gunstig, vast rentepercentage voor de looptijd van uw lening. Voor 2018 kunt u uw aanvraag nog indienen tot 31 december, zolang er nog beschikbaarheid is. Als u er over nadenkt om zonnepanelen aan te schaffen, wees er dan dus nog snel bij! Meer informatie vindt u op: https://www.snn.nl/alle-subsidies/zonnelening-drenthe-2018

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) – Rijksoverheid

Deze subsidie is geldend voor warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en palletkachels. De subsidie kunt u aanvragen binnen 6 maanden ná de aanschaf van het apparaat. U kunt de subsidie dus pas aanvragen met een aankoopbewijs. Uw apparaat komt in aanmerking als deze in de apparatenlijst staat. Deze subsidie is er voor particulieren, maar ook voor zakelijke gebruikers. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het apparaat. Voor warmtepompen ligt deze meestal tussen de €1000,- en €2500,-, en voor zonneboilers geldt meestal een bedrag vanaf €500,-.
Deze subsidie is beschikbaar sinds 2016 en loopt nog tot 2020. Voor 2018 is er een bedrag beschikbaar van 100 miljoen, waarvan er nu ongeveer een derde is gebruikt. U kunt dit jaar uw aanvraag nog indienden tot 31 december. De apparatenlijsten en meer informatie vindt u op: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde

BTW teruggave van aanschaf en installatie kosten van zonnepanelen

Als u zonnepanelen heeft laten installeren kunt u bij de Belastingdienst de belasting terugvragen van de aanschafkosten en van de installatiekosten van de zonnepanelen. Dit is alleen geldig als u stroom terug levert aan uw energieleverancier. Ook kunt u dit alleen terug krijgen als u zich bij de Belastingdienst aanmeldt als ondernemer. U wordt dan Ondernemer voor de BTW. Als u al ondernemer was vóór de aanschaf van zonnepanelen heeft u helaas geen recht op de BTW teruggave. Vervolgens kunt u de te betalen BTW uitrekenen door de BTW die u verschuldigd bent over het leveren van stroom(afhankelijk van het opwekvermogen van de zonnepanelen), aftrekken van de BTW die u moest betalen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Stel dat u €80,- aan belasting moet betalen over de stroom die u levert, en de belasting op de aanschaf- en installatiekosten was €800,-. Dan krijgt u nog €720,- terug van de Belastingdienst.
Er zit geen tijd verbonden aan deze teruggave. De regeling bestaat sinds 20 juni 2013, maar zelfs als u voor die tijd zonnepanelen heeft aangeschaft kunt u de BTW nog terugvragen.
Voor een stappenplan kijkt u op: https://www.eigenhuis.nl/docs/default-source/downloads/besparen-op-woonlasten/stappenplan-btw-terugvragen-zonnepanelen.pdf?sfvrsn=1f24c696_18 .

6% BTW tarief voor arbeidskosten bij isoleren

Voor het isoleren van uw woning geldt nu nog een voordelig BTW tarief op de arbeidskosten. Er geldt een 6% BTW tarief, en deze is geldend voor woningen die minstens 2 jaar oud zijn. Per 1 januari 2019 gaat het tarief waarschijnlijk omhoog naar 9%.

Ook voor VVE’s, (sport)verenigingen of bedrijven zijn er opties. Wilt u daar meer over weten? Kijk dan eens op de website van het Drents Energieloket  of MilieuCentraal .

Toekomstgeluiden

Om de energietransitie te kunnen volbrengen is de overheid bezig met bedenken welke financiële oplossingen geboden kunnen worden. Maar hier is nog veel onduidelijkheid over. Een oplossing waar je nu veel over hoort, is gebouw gebonden financiering. Dit betekent dat een huiseigenaar een lening kan afsluiten voor duurzame maatregelen, dat vervolgens bij het huis hoort en niet bij de eigenaar. Als het huis verkocht wordt, dan wordt de lening mee verkocht. De lening wordt dus eigenlijk een vorm van woonlasten die horen bij de woning.

De komende jaren zal er nog wel wat gaan veranderen aan deze lijst. Maar voor nu zijn dit de mogelijkheden, waar u mee aan de slag kunt. Heeft u nog opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze lijst? Mail deze dan naar ons.

MEER LEZEN?
KIES EEN CATEGORIE

Isoleren

Met isoleren wordt bedoeld: het investeren in uw woning met als doel te besparen op uw energieverbruik.

Energiecoaches

De energiecoaches zijn voor u. Ze kunnen u verder helpen met vragen over energie besparing of opwekken.

Projecten

Buurtinitiatieven en reeds gerealiseerde projecten

De Expeditie

Wat hebben we gedaan en gaan we nog doen als Expeditie team

Opwekken

Het zelf opwekken van energie (elektriciteit en/ofgas). Ingewikkeld? Lees wat er mogelijk is!

Besparen

Besparen op uw energieverbruik is besparen op uw energierekening. Lees in de artikelen meer.

HELPEN IMPACT MAKEN
OF VRAGEN OVER DE EXPEDITIE?

bericht verstuurd! We komen zo snel mogelijk terug op uw vraag.
Oops! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.