Isoleren Hvo

dit gaat over isolatie


Isoleren


Inleiding

Met isoleren wordt bedoeld: het investeren in uw woning met als doel te besparen op uw energierekening (elektra en/of gas). Afhankelijk van wat u kunt of wilt investeren, kunt u uw woning geheel of gedeeltelijk energieneutraal maken.
Het geld dat u momenteel betaalt voor het verbruik van gas en elektra bent u kwijt. Kijk eens op uw jaarafrekening hoeveel dat per jaar is. Schrik en huiver! De kosten van gas en elektra worden alleen maar hoger.
Op uw energierekening kunt u flink besparen door uw woning goed te isoleren.

Hieronder staan een aantal tips met behulp waarvan u op uw energieverbruik kunt besparen. Dat kan niet gratis. Het kost geld, soms veel geld, maar u gaat veel minder betalen aan uw energieleverancier. Daar zit voor u een mogelijkheid om de investering te betalen.
De overheid biedt hiervoor energieleningen aan. Tevens bestaan er verschillende subsidiemogelijkheden wanneer u maatregelen neemt om uw huis beter te isoleren. Dat maakt het nog weer wat aantrekkelijker.
Zie voor meer informatie hierover op de site bij “Subsidies en leningen”.
En bedenk hierbij: alles wat u doet, draagt bij aan een hoger comfort en een beter milieu.

Wanneer u nog vragen heeft, kom dan langs op het spreekuur van het Wijkexpeditieteam in de Wijkwijzer. De Wijkwijzer vindt u in het winkelcentrum Emmerhout. U kunt daar (behalve in de vakantieperiode) iedere dinsdagmiddag van 13.00 uur tot 14.00 uur terecht.
Wanneer u niet op dinsdagmiddag kunt komen, kunt u voor een andere dag of tijdstip ook een afspraak maken via info@emmerhoutenergieneutraal.nl
Via het Wijkexpeditieteam kunt u ook de (gratis) hulp inroepen van een energiecoach.


Advies over isoleren aan uw eigen keukentafel?


Dat kan door een energiecoach bij u thuis te laten komen. De energiecoach brengt op aanvraag een bezoek aan uw woning en gaat samen met u aan de slag. De energiecoach voert gratis een energiescan uit. Het enige dat u moet doen is zorgen dat u uw laatste jaarafrekening van uw energieleverancier bij u heeft.
De coach heeft een uitgebreide checklist. Hij gaat samen met u uw woning door en geeft tips over maatregelen die u zelf (bijna kosteloos) kunt uitvoeren. Hij zal u ook adviezen geven op het gebied van isoleren van uw woning of de aanschaf van zonnepanelen. Zo wordt uw hele woning in kaart gebracht. Uiteindelijk kiest u natuurlijk zelf wat u gaat doen.
Bent u geïnteresseerd? Wilt u een afspraak maken voor een bezoek van de energiecoach aan uw woning? Neem contact op met het Wijkexpeditieteam in de Wijkwijzer of met het Drents Energieloket; telefoon 085-792 01 58 (lokaal tarief) of een mail sturen naar info@drentsenergieloket.nl

Tip 1: Besparen
Voordat u verder gaat met lezen wordt u aangeraden om éérst op de site de tips over besparen te gaan lezen.

Het heeft namelijk weinig tot geen zin om bezig te zijn met “isoleren” wanneer u niet onderzocht heeft welke mogelijkheden bestaan om te besparen op uw energieverbruik. Anders blijft het namelijk dweilen met de kraan open.
Het moet niet alleen bij lezen blijven. Ook doen!
De opbrengst van deze tip kan wel € 500 per jaar (!) bedragen en het kost u niets of in ieder geval heel weinig.
U draagt hiermee ook nog bij tot een beter leefklimaat. Mijn voorstel om heel eruit te halen omdat we niet in ieders portemonnee kunnen kijken.

Tip 2: Isoleren van gevels
Men noemt dit ook wel spouwmuurisolatie.

Veel warmte verdwijnt via de muren en gevels. Soms leiden koude muren tot vocht of schimmel op de muur. Bij een slechte isolatie zult u de knop van de centrale verwarming extra hoog moeten zetten om een behaaglijk gevoel te krijgen. Dat kunt u redelijk eenvoudig voorkomen door de spouwmuur te laten isoleren. Verder kun je een verschil maken in het artikel tussen isoleren en na isoleren. Dit laatste gaat over kwaliteit van bestaande isolatie opwaarderen.

Niet iedere muur heeft een spouw. Ruwweg geldt het volgende:
* Woningen gebouwd vóór 1930 hebben vaak geen spouw. Het is een enkelsteensmuur.
* Woningen gebouwd tussen 1930 – 1980 hebben wel een spouw, maar deze is niet geïsoleerd.
* Woningen gebouwd vanaf 1980 hebben een spouw die meestal wel geïsoleerd is, maar in de oudere jaren gebeurde
  dat maar matig. Mijn voorstel: oudere te vervangen door eerste. Daarna toevoegen: Onderzoeken of na isolatie nuttig is kan in dat geval zinvol zijn.
Vanzelfsprekend hangt aan isoleren een prijskaartje. Daar staat tegenover dat u op jaarbasis aanzienlijk minder gas gaat verbruiken. Hieronder vindt u dat alles terug in een tabel



Via de gemeente wordt af en toe de gelegenheid geboden om mee te doen aan collectieve inkoop van gevelisolatie. Dan kan de investering een stuk lager zijn.
Daarnaast kunt u recht hebben op een flinke overheidssubsidie (zie bij tip 8).
Tenslotte geldt ook hier dat u de investering kunt financieren met behulp van een energielening (zie bij tip 9).
Neem eens contact op met een energiecoach. Dat is gratis!

Tip 3: Isoleren van vloeren
Via de vloer van uw woning kan veel warmte verdwijnen, waardoor de vloer koud aanvoelt.

Zeker in de winteravonden voelt u dat. Het goed isoleren van de vloer levert niet alleen een besparing op in energiekosten, maar zorgt ook voor meer comfort in huis door een gelijkmatiger vloertemperatuur. Hieronder vindt u de besparing en de kosten van vloerisolatie terug in een tabel.



Via de gemeente wordt af en toe de gelegenheid geboden om mee te doen aan collectieve inkoop van vloerisolatie. Dan kan de investering meteen een stuk lager zijn.
Daarnaast kunt u recht hebben op een flinke overheidssubsidie (zie bij tip 8).
Tenslotte geldt ook hier dat u de investering kunt financieren met behulp van een energielening (zie bij tip 9).
Neem eens contact op met een energiecoach. Dat is gratis!


Tip 4: Isoleren van schuine daken

Wanneer het schuine dak van uw woning niet geïsoleerd is, raakt u zeer veel warmte kwijt.

Een schuin dak kun je isoleren aan de binnenzijde en aan de buitenzijde. De beste methode is isoleren aan de buitenzijde, maar dat is voor bestaande woningen vaak een te dure optie. Het ligt dan ook voor de hand om het schuine dak aan de binnenzijde te isoleren. Het comfort van de woning gaat flink omhoog en de gasrekening sterk omlaag. Het dak aan de binnenzijde wordt immers minder koud. Ook gaat er minder warmte verloren door kieren en naden. Extra voordeel is dat door het dichten van de kieren en naden minder geluid naar binnen komt. Omdat de daken per woning verschillen is het niet mogelijk om een ruwe prijsindicatie voor de kosten van isoleren te geven.

(Het bedrag van de besparing is een gemiddelde; uitgaande van een gasprijs van € 0,70/m3)
Vanzelfsprekend gelden andere cijfers wanneer het dak al een beetje geïsoleerd is.

Nadeel blijft dat aan dakisolatie een hoog prijskaartje hangt.

Maar u kunt recht hebben op een flinke overheidssubsidie (zie bij tip 8).
Tenslotte geldt ook hier dat u de investering kunt financieren met behulp van een energielening (zie bij tip 9).
Neem eens contact op met een energiecoach. Dat is gratis!

Tip 5: Isoleren van platte daken
Wanneer het platte dak van uw woning niet geïsoleerd is, raakt u zeer veel warmte kwijt.

Een plat dak kunt u het beste isoleren aan de buitenzijde. Dat is overigens ook nog eens goedkoper dan isoleren aan de binnenzijde. Bovendien kan isoleren aan de binnenkant vochtproblemen opleveren.
Het comfort van de woning gaat flink omhoog en de gasrekening sterk omlaag. Het dak aan de binnenzijde wordt immers minder koud. Extra voordeel is er minder geluid naar binnen komt.

Woont u in een rijtjeshuis, dan is het sterk aan te bevelen dat alle bewoners van het hele rijtje meedoen; het dak wordt namelijk iets hoger. Wanneer u het samen doet is het ook nog eens goedkoper. Goed overleg voorkomt boze gezichten achteraf.

Omdat de daken per woningblok verschillen is het niet mogelijk om een ruwe prijsindicatie voor de kosten van isoleren te geven.  Voor meer informatie over mogelijkheden  / prijsindicaties kijk eens op deze sites.   https://www.dakisolatie-advies.nl/dakisolatie-prijzen    of   https://www.werkspot.nl/isolatie/prijzen-kosten/plat-dak-isoleren  Verder geeft Green Home een prijsindicatie tussen 5000,- en 7000,-

Hieronder vindt u de besparing terug in een tabel.


Vanzelfsprekend gelden andere cijfers wanneer het dak al een beetje geïsoleerd is.

Nadeel blijft dat aan dakisolatie een hoog prijskaartje hangt. Maar zeker als het dak toch al aan vervanging toe is, is isolatie (bijna) een must. Mijn voorstel hoog vervangen door flink.

U kunt recht hebben op een flinke overheidssubsidie (zie bij tip 8).
Tenslotte geldt ook hier dat u de investering kunt financieren met behulp van een energielening (zie bij tip 9).
Neem eens contact op met een energiecoach. Dat is gratis!
Wilt u uitgebreidere informatie over het isoleren van een plat dak? Ga dan eens kijken op de site:
https://kennis.greenhome.nl/dakisolatie/plat-dak-isoleren/


Tip 6: HR ++ glas
Via de ramen van uw woning verliest u veel warmte. Daarom bestaat er al sinds vele jaren HR ++ glas, ook wel dubbelglas genoemd.

Wanneer u in uw woning nog steeds die oude enkel-glas-ramen heeft, dan moet u echt actie ondernemen!
Wanneer u al wel dubbelglas heeft, maar u ziet dat er aan de binnenkant regelmatig condens zit, dan is het glas lek en dient het vervangen te worden. Het isoleert dan net zo slecht als enkelglas.

Aan het vervangen van het enkel glas door HR ++ glas zit een prijskaartje, maar u heeft recht op subsidie. Door het vervangen van enkel glas door HR ++ glas wordt tevens het comfort van uw woning sterk verhoogd en uw gasrekening gaat flink omlaag. U bereikt ook een flinke besparing aan CO2-uitstoot.

Hieronder staat in een tabel wat het (exclusief aanschaf nieuwe kozijnen) kost en wat het oplevert. Daarbij is uitgegaan van een gemiddeld raamoppervlak van 22 m2 bij een hoekhuis.



Wanneer uw kozijnen ook aan vervanging toe zijn, dan is dit hét moment om dat meteen mee te nemen. Misschien is het nog beter om dan te overwegen HR +++ glas aan te schaffen (zie bij tip 7).

Via de gemeente wordt af en toe de gelegenheid geboden om mee te doen aan collectieve inkoop van HR ++ glas. Dan kan de investering meteen een stuk lager zijn.
Maar u kunt recht hebben op een flinke overheidssubsidie. Voor meer informatie over het aanvragen van subsidie zie bij tip 8.
Tenslotte geldt ook hier dat u de investering kunt financieren met behulp van een energielening (zie bij tip 9).
Neem eens contact op met een energiecoach. Dat is gratis!


Tip 7: HR +++ glas
De nieuwste generatie ramen zijn ramen met HR +++ glas. In feite bestaan ze uit drie ramen met daartussenin twee lagen isolerend gas. Men noemt dit glas ook wel tripleglas.

Er zijn nogal wat glassoorten ontwikkeld. Iedereen kent wel HR (hoogrendement) glas, maar er bestaat ook HR + glas en HR++ glas. De nieuwste generatie is HR +++ glas. Het wordt er niet makkelijker op.

Triple glas isoleert nog weer beter dan HR ++ glas. Triple glas gaat de nieuwe standaard worden. Het is wel aanmerkelijk duurder dan HR ++ glas. Maar het comfort is er ook naar. Het werkt ook sterk geluid isolerend.

De aanschaf van tripple glas is niet goedkoop. Veelal wordt geadviseerd om bij de aanschaf van tripple glas tevens nieuwe kozijnen te laten plaatsen. Gemiddeld is dat slechts 20% duurder. Laat u in ieder geval vooraf goed adviseren.


Hieronder staat in een tabel wat het (inclusief aanschaf nieuwe kozijnen) kost en wat het oplevert. Daarbij is uitgegaan van een gemiddeld raamoppervlak van 22 m2 bij een hoekhuis.


Door het vervangen van enkel glas door HR +++ glas wordt het comfort van uw woning sterk verhoogd en uw gasrekening flink verlaagd. Bedenk daarbij dat u deze investering niet allen voor uzelf doet. Het gaat om onze toekomst.

Via de gemeente wordt af en toe de gelegenheid geboden om mee te doen aan collectieve inkoop van HR +++ glas. Dan kan de investering meteen een stuk lager zijn.
Nadeel blijft dat aan de aanschaf van HR +++ glas een hoog prijskaartje hangt.

Maar u kunt recht hebben op een flinke overheidssubsidie. Voor meer informatie over het aanvragen van subsidie zie bij tip 8.
Tenslotte geldt ook hier dat u de investering kunt financieren met behulp van een energielening (zie bij tip 9).
Neem eens contact op met een energiecoach. Dat is gratis!


Tip 8: Subsidies

Investeren in isolatie van uw woning kost veel geld.

De overheid heeft er belang bij dat u investeert in uw woning. Daarom kunt u op heel veel isolerende maatregelen forse subsidies krijgen. Die subsidies moet u tijdig aanvragen.
Ga eens kijken op de site naar het kopje “Subsidies en energieleningen”. Daar staan de verschillende soorten subsidies bij elkaar.

Tip 9: Energieleningen
De overheid stimuleert mensen om energiebesparende maatregelen te nemen.

Dat kost echter geld, soms zelfs veel geld. Er zijn maar weinig mensen die een groot bedrag op hun bankrekening hebben staan om dit te financieren. Om die reden besluiten veel huiseigenaren om maar niets te doen. Men wil geen schulden. Dat is in dit geval jammer. U investeert immers in de toekomst.

Het bijzondere is dat u wel bereid bent om iedere maand een flink bedrag aan de energieleverancier te betalen. Stel u betaalt iedere maand een bedrag van € 150. Op jaarbasis is dat € 1.800. Dat bent u kwijt.
Met energiebesparende maatregelen kan het zijn dat uw maandbedrag nog maar € 80 bedraagt. U bespaart dan € 70 per maand. Op jaarbasis is dat € 840. Die ruimte kunt u benutten om geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. U leent dus geld om te besparen op uw maandelijkse energiekosten. Per saldo bent u niet duurder uit.
De overheid biedt de mogelijkheid van een energielening aan.
Ga eens kijken op de site naar het kopje “Subsidies en energieleningen”. Daar staan de verschillende soorten leningen bij elkaar.

(Laatste wijziging 26-06-2020)


MEER LEZEN?
KIES EEN CATEGORIE

Isoleren

Met isoleren wordt bedoeld: het investeren in uw woning met als doel te besparen op uw energieverbruik.

Energiecoaches

De energiecoaches zijn voor u. Ze kunnen u verder helpen met vragen over energie besparing of opwekken.

Projecten

Buurtinitiatieven en reeds gerealiseerde projecten

De Expeditie

Wat hebben we gedaan en gaan we nog doen als Expeditie team

Opwekken

Het zelf opwekken van energie (elektriciteit en/ofgas). Ingewikkeld? Lees wat er mogelijk is!

Besparen

Besparen op uw energieverbruik is besparen op uw energierekening. Lees in de artikelen meer.

HELPEN IMPACT MAKEN
OF VRAGEN OVER DE EXPEDITIE?

bericht verstuurd! We komen zo snel mogelijk terug op uw vraag.
Oops! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.